Knausgård om mørket i august

I den måneden vi nå er inne i blandes blaff av sommer med hint av høst. Dører står på gløtt, det er en tid for overganger. Jeg falt for disse ordene om mørket i august:  

“Mørket i august er det fineste av alle mørke. Det er ikke lyst og åpent som junimørket, likesom fylt av muligheter som det, men det er heller ikke stengt og lukket som høst- eller vintermørket. Det som har vært, våren og sommeren, står fortsatt åpent i augustmørket, mens det som skal komme, høsten og vinteren, bare er noe man kan se inn i, men ennå ikke er en del av. (…) Noe skal lukke seg, noe skal åpne seg. Livet skal leves. Gjennom høst og vinter, vår og sommer, med mer fylde for hver runde. Ja, var det ikke det som hendte? Aldri hadde augustmørket vært like ladet som det var nå. Ladet med hva? Skjønnheten i tiden som går.”

( Min Kamp. Sjette bok, s. 376-377)

Legg inn en kommentarAvbryt svar