Heidi Furre: Parissyndromet – rørende debut om minner

Parissyndromet er en diagnose som stilles på japanske turister som får alle drømmer og illusjoner knust når de kommer til Paris for første gang. Årsaken er at byen de har sett for seg som verdens vakreste og mest romantiske ikke lever opp til forventningene. Den japanske ambassaden i Frankrike har til og med en egen hjelpetelefon for dem som rammes.

I Heidi Furres debutroman opplever den unge kvinnelige jeg-fortelleren sin egen variant av syndromet. Hun bestemmer seg for å forlate alt det trygge og velkjente i Oslo for et år i den franske hovedstaden. Motivasjonen er imidlertid noe uklar: ”Eg tenkte på å ta det året utanlands, etter eg var ferdig med å studere, det året alle drøymer om” (s. 13). Parissyndromet er en bok om forventninger og drømmer, om savn og lengsel og ikke minst om minner. Min anmeldelse finner du her.

Legg inn en kommentarAvbryt svar