Bokverkets høstliste 2016

Jeg startet bokhøsten med novellesamlingen Kan jeg bli med deg hjem (Forlaget Oktober) av Marie Aubert. Boken består av ni noveller som har til felles at de handler om unge mennesker som befinner seg i en oppbruddsfase i livet. I stedet for å takle situasjonen på en fornuftig og forventet måte, lar de følelsene styre og ender opp med å gjøre det enda verre for seg selv. Resultatet blir anger og skam. Gjennom et enkelt og presist språk forteller Aubert om vanskelige følelser på en måte som berører.

 

En annen debutant denne høsten er Birgit Alm. Hennes roman Endelig skal vi le (Tiden) handler om Elinor Nor som er student og alenemor. Hun kjemper hver dag for å få pengene til å strekke til og for å være en god mor for sønnen. Midt blant rike familier på Nordstrand handler det om å bevare selvrespekten og opprettholde fasaden. Alms roman har fått flere meget gode anmeldelser, blant annet omtaler Geir Vestad i Hamar Arbeiderblad den som “original, kritisk hardtslående, kraftfull og øm. […] Med romanen fremstår Birgit Alm som en ny spenstig og markant stemme i samtidslitteraturen“.

 

Karakterene i Nina Lykkes roman Nei og atter nei har også Nordstrand som bosted, og denne boken gir oss også et stykke norsk hverdagsrealisme. Dette er imidlertid en fortelling fra en helt annen sosial virkelighet. I Morgenbladet kalte Bernhard Ellefsen boken for en småborgerlig roman. Ingrid er rundt femti, gift med Jan og har to tenåringssønner. Hun er lei av det meste, jobben, barna og mannen. Så innrømmer ektemannen at han har en affære med en femten år yngre kollega. På Forlaget Oktober sine nettsider beskrives Nei og atter nei som “en skarp, morsom og ubehagelig roman om kjernefamiliens kår i et samfunn hvor øyeblikkets lyst er den edleste ledestjerne og ingenting er så drøyt at det ikke kan forsvares med individets trang til frihet“. Nina Lykke debuterte i 2010 med Orgien, og andre fortellinger, og hennes første roman Oppløsningstendenser kom i 2013.

 

Fra Flamme Forlag ser jeg spesielt fram til utgivelsene til Linn Strømsborg og Tiril Broch Aakre.

Du dør ikke er Strømsborgs tredje roman (Roskilde, 2009, Furuset, 2012). Den handler om en ung kvinne som lever et vanlig liv med leilighet, jobb og venner, men en dag rammes hun av et panikkanfall. Angsten og frykten inntar kroppen og livet hennes. Boken utkommer i slutten av september.

 

 

 

Tiril Broch Aakre romandebuterte i 2015 med Redd barna som hun vant Ungdommens Kritikerpris og mottok Bjørnsonstipendet for. I oktober utkommer hennes andre roman Fjällräven gul som handler om atten år gamle Sjur og hvordan han takler tilværelsen etter en alvorlig trafikkulykke der en venninne mistet livet.

Min anmeldelse av Redd Barna kan du lese her.

 

 

Om sommeren (Forlaget Oktober) er Karl Ove Knausgårds fjerde og siste bok i hans “personlige encyklopedi om den nære virkeligheten, skrevet av en far til hans ufødte barn“. Bøkene i serien har illustrasjoner av forskjellige kunstnere. Om høsten (2015) er illustrert av Vanessa Baird, Om vinteren (2015) av Lars Lerin og Om våren (2016) av Anna Bjerger. Om sommeren er illustrert av den tyske billedkunstneren Anselm Kiefer, som regnes som en av de mest sentrale kunstnerne i Europa fra siste del av 1900-tallet.

Min anmeldelse av Om høsten, finner du her.

 

 

 

Legg inn en kommentarAvbryt svar