Bokverkets høstliste 2017

Bokhøsten er i gang, og jeg har valgt ut et lite knippe med bøker som jeg gleder meg til å lese i tiden fremover. Jeg starter med en bok som har ligget og ventet på skrivebordet siden før sommerferien. Da fikk jeg et forhåndseksemplar fra Flamme Forlag av Lotta Elstads roman Jeg nekter å tenke. Elstad (f. 1982) er forfatter, journalist, historiker og tidligere sakprosaredaktør, og har utgitt romanene Ettromsleiligheten (2012) og Et eget rom (2014) (begge Flamme) og flere sakprosabøker. Jeg nekter å tenke utkom i begynnelsen av august og har fått flere gode anmeldelser. I Morgenbladet skriver Bernhard Ellefsen om boken og forfatteren:

Lotta Elstad skaper observant og frisk komedie av en frilansers uønskede svangerskap. (…) Det har ikke vært allverdens plass til det uhøytidelige i norsk samtidslitteratur. Lotta Elstad rydder seg den plassen. Derfor er det så lett å la seg begeistre over romanene hennes. 

Jeg nekter å tenke handler om trettitre år gamle Hedda Møller som har mistet kjæresten, jobben og nettopp overlevd en flystyrt. Tilbake i Oslo etter en reise gjennom Europa oppdager Hedda at hun er gravid. Romanen beskrives som en svart og feministisk samtidskomedie om et alvorlig tema. I et interjvu i Skumlest sier Elstad om skrivegjerningen:

Når jeg skriver, ønsker jeg å underholde. Jeg har lyst til å skrive noe som gjør at folk vil bla videre. Det er en slags svart komedie, feel good/feel bad. Det synes jeg er et legitimt mål i seg selv. Og så er det disse tankene som jeg har lyst til å overføre. Jeg har skrevet to bøker før: Ettromsleiligheten og Et eget rom. Disse tre bøkene utforsker blant annet feministiske absolutter”.

På motorveiene (Forlaget Oktober) er Runa Fjellangers (f. 1992) første bok. Romanen handler om Anna og Ida som kjører fra motell til motell i Europa. Som barn har Anna reist til de samme stedene med foreldrene, og i boken blandes nåtid med fortid. På motorveiene er en historie om kjærlighet, vennskap, makt og grenseløshet, og på forlagets hjemmeside beskrives den som ”en roman med høy puls og høyt tempo, skrevet i et rytmisk og drivende språk”.

 

En annen bok fra Forlaget Oktober som står på min leseliste i høst er Marit Tusviks I hans armar. Romanen handler om tjuetre år gamle Sofia som nettopp har slått opp med kjæresten. Hun ser fram til å være singel en stund, men så møter hun Frank, en femten år eldre amerikaner. I starten er alt perfekt i forholdet, men så snur det. Litt etter litt kommer Franks mindre sjarmerende sider til syne, men Sofia blir værende. Boken beskrives boken som ”ein medrivande, reflektert og sanseleg roman om forelsking og nedbryting, og om å leve tett på ein annan sitt mørke”. Marit Tusvik debuterte i 1979 og har skrevet flere kritikerroste romaner, skuespill, barnebøker og diktsamlinger.

 

I En moderne familie (Aschehoug) tar Helga Flatland nok en gang for seg menneskelige prosesser som sorg, tilknytning og oppbrudd. Romanen handler om Torill og Sverre som etter førti års ekteskap bestemmer seg for å skilles. Familien er samlet på ferie i Italia for å feire syttiårsdagen til Sverre når den sjokkerende nyheten avsløres. Deres tre voksne barn Liv, Ellen og Håkon reagerer sterkt, og gjennom blikket til de tre søsknene gir forfatteren oss historien om en familie i krise. Boken utkom første august og har fått svært gode anmeldelser. Helga Flatland debuterte i 2010 med romanen Bli hvis du kan. Reis hvis du må. Boken fikk overstrømmende kritikker og Flatland ble tildelt Tarjei Vesaas’ debutantpris, Ungdommens kritikerpris, Aschehougs debutantstipend, og hun ble nominert til P2-lytternes romanpris. I 2011 utkom Alle vil hjem. Ingen vil tilbake (2011), og i 2013 avsluttet Det finnes ingen helhet (2013) trilogien. I 2015 kom romanen Vingebelastning (2015), og samme år debuterte Flatland som barnebokforfatter med Eline får besøk.

Mari Tveita Stagrim (f. 1989) debuterte i 2015 med Alle nyanser av sinne (Kolon forlag), en samling fortellinger som fikk gode anmeldelser og blant annet ble beskrevet som en sterk og lovende debut. I slutten av august kommer romanen Det jeg leter etter, finnes ikke her. Boken handler om to tenåringsjenter som finner hverandre i et brutalt møte med voksenlivet. Det er en historie om å minnes noen, om vennskap og tap.

 

I oktober ser jeg fram til en ny bok av Lars Saabye Christensen. Byens spor (Cappelen Damm), med undertittelen Ewald og Maj, er første bind i en trilogi med handling lagt til Oslo vest rett etter krigen. Boken handler om Ewald og Maj og deres sønn Jesper. Tine Kjær, forlagsdirektør i Cappelen Damm, beskriver boken som ren magi og klassisk, tilgjengelig Saabye Christensen”. Jeg ser fram til et nytt episk storverk fra Saabye Christensen, og gleder meg som alltid til å besøke hans poetiske univers og bli kjent med nye snublende helter. Vil du lese mer om Lars Saabye Christensens bøker? Jeg har tidligere skrevet om Halvbroren, Sluk, Stedsans, og Magnet.

 

Følg med videre for anmeldelser av flere av titlene på Bokverkets høstliste!

God bokhøst!

Legg inn en kommentarAvbryt svar