Fredrik Lindström: När börjar det riktiga livet

Noveller

212 sider

Albert Bonniers Förlag

2011

När börjar det riktiga livet består av 15 noveller som alle skildrer samtidens urbane menneske (i klartekst eller underforstått Stockholmeren). Karakterene det fortelles om er i ulike faser av livet; det er småbarnsforeldre, samboerpar, en åtti år gammel dame, en alenemor, en ung mann på jakt etter kjæreste. Så forskjellige historiene om disse menneskene enn er, så belyser de alle et felles tema; det dreier seg om alt det de bedriver tiden med mens de venter på at det virkelige livet skal begynne. Det handler om en rastløshet som fyller dem mens de lengter etter at de endelig en vakker dag kan ta fatt på ”det riktiga livet”, det handler om deres manglende evne til å leve det livet som de faktisk lever akkurat nå. ”Ett fullutrustat kök” er tittelen på en av novellene som tydeligst uttrykker denne tematikken. Den handler om et par som har et nytt kjøkken med alt av moderne utstyr. De gjør så å si alt i kjøkkenet, bortsett fra å lage mat kommer det etter hvert frem, men det skal det bli en endring på: ”Det är klart de ska börja laga mat, Nina och han, och använda sitt fullutrustade kök. Det är klart att det riktiga livet börjar någon gång, då när de ska ha stora fester och stå i köket  med sina vackra vänner, laga mat och bara skratta. Det är ju bara en tidsfråga” (s. 143).

Temaet for novellene er altså alvorlig nok, men Lindström er en stor humorist, og dette er underholdende lesning. Ikke minst er novellen ”Strumporna” et eksempel på det. Her blir myten om sokker som forsvinner i vaskemaskinen til et bilde på hvordan et parforhold kan arte seg. ”Hosta på teatern” er også av blant tekstene med høyest humrefaktor. Kun i to av novellene er det alvoret som er mest fremtredende, og disse skiller seg dermed ut fra resten av samlingen: I ”Eftermiddagar i parken” gjemmer moren seg i parken mens datteren leker. Fortvilelsen og gråten dette fremkaller hos den lille jenta gjør at moren får tilfredsstilt sitt eget behov for å kjenne på følelsen av å bety noe, av at noen er avhengig av henne. Fortellingen ”Avslut” handler om en liten jente og hennes forhold til sin morfar, og hvordan hun på en rørende måte tar avskjed med ham når han plutselig blir syk og dør.

Lindström setter ting på spissen og tar mennesketyper på kornet. Novellene begynner ofte med en setning som trekker ut essensen av nettopp den personen teksten skal komme til å handle om (”Erik är en sån som hostar på teatern”, ”Magnus sover med dammsugaren på ”..). Tonen er satt før han kan gå videre å fortelle mer om omstendighetene rundt hvorfor de er slik. Selv om flere av karakterene nærmest blir karikaturer, er det mange trekk man kan kjenne seg igjen i hos dem. Man kan identifisere seg med utfordringene disse menneskene står overfor i sin søkende tilværelse.

Man kan innvende at novellene blir overflatiske, og at det blir vel mye oppramsing av navn på trendy merkevarer og designere. Lindström har også blitt kritisert for å være for grunn (http://www.gp.se/kulturnoje/litteratur/1.785268-fredrik-lindstrom-nar-borjar-det-riktiga-livet-). Det er et aktuelt og interessant tema forfatteren tar opp, og han kunne gått så mye dypere. Hva gjør det med oss at vi lever på denne måten, at vi hele tiden tror at det er foran oss livet ligger og at vi dermed lever som i en slags forberedelse til det som en vakker dag skal komme? Men det er antakelig en bok som en helt annen forfatter enn Lindström kunne skrevet. Novellesamlingen kan få leserne til å tenke over det livet de lever, samtidig som den først og fremst er underholdning. Og kanskje er den lette tonen også med på å understreke noe av poenget ved å bekrefte sin egen tematikk?

”När börjar det riktiga livet” er en bok som får oss til å humre og nikke gjenkjennende. Man har møtt en del av de mennesketypene Lindström beskriver, og kanskje innrømmer man at man selv har sider ved dem i seg. Og jeg vil påstå at det er en samling tekster det er verdt å bruke noen få timer på å lese – mens man venter på at det virkelige livet skal begynne.

Legg inn en kommentarAvbryt svar