Skriv
Sett av tid til å skrive. Skriv litt eller mye hver dag. Ta gjerne utgangspunkt i noe konkret og gå i dybden. Ditt blikk på detaljene gir teksten særpreg og lar leserne komme tett på karakterer og handling. Forlat teksten før, eller i det øyeblikket, det stopper opp. Kjenn på flyten og ta den med deg videre til neste skriveøkt.
Les
Les mye og la deg inspirere. Les bøker av forskjellige forfattere og i forskjellige sjangre. Hva liker du eller hva liker du ikke ved en bok? Hvilke grep har forfatteren brukt som gir boken særpreg? Hent inspirasjon fra andre for så å skrive, søke innover og bli kjent med din egen forfatterstemme.
Ta på leserens briller
Husk å løfte blikket og ta på leserens briller. En pause fra manuset kan gi et nytt perspektiv. La noen andre lese. En testleser kan gi nyttige innspill. En redaktører er en profesjonell testleser som alltid har på seg leserens briller samtidig med redaktørbrillene og som jobber for at ditt manus skal bli best mulig.
Skap forandring
Står du fast i skrivingen eller er det vanskelig å komme i gang? Skap en forandring i skrivehverdagen. Bytt skrivested eller utsikt eller lag en ny rutine. Snakk med andre som skriver, meld deg på et skrivekurs eller les en bok om skriving. Slik en hendelse skaper forandring og blir et vendepunkt i historien du skriver, kan du også skyves over i et nytt spor ved å prøve noe nytt.
Roman
Komposisjon
Skap uforutsigbarhet ved å holde tilbake informasjon og overraske leseren. Skap fokus ved å holde på den “røde tråden” og tydeliggjøre hva som står på spill. Skap variasjon ved å innlede og avslutte kapitler på forskjellige måter.
Karakterskildring
Skap motstand. Det er nødvendig med noen hindre på veien for å få til en engasjerende historie. Vis fram karakterene i stedet for å fortelle om dem. La leserne bli kjent med karakterene gjennom dialog, handlinger og reaksjoner i stedet for å fortelle om følelsene deres, som at de for eksempel er triste eller glade eller fornøyde.
Språk
Finn en språklig stil som er naturlig og troverdig for historiens karakterer og miljø. Skap variasjon i språket. Bruk et presist språk slik at meningsinnholdet kommer tydelig fram. Unngå ord som for eksempel “litt”, “hele”, “jo” og “vel”. Om du våger å være bastant vil språket bli mer effektfullt.
Miljøskildring
Fyll historien med en passe mengde miljøskildringer slik at leserne kan se steder og omgivelser for seg. Plasser de gjerne i starten av kapitler og innimellom der det passer naturlig inn. Skap variasjon og “liv” i fortellingen ved å fokusere på forskjellige steder og konkrete detaljer.
Sakprosa
Fang leseren
Få med leseren fra start. Fang interessen fra begynnelsen av boka og hver del/hvert kapittel ved å fortelle noe som overrasker eller vekker. Det kan for eksempel være et sitat, en annerledes vri på noe velkjent eller en kort personlig historie.
Del av deg selv
La leserne bli kjent med deg og din historie. Ved å dele av deg selv får boka særpreg. Ved å dele av din kunnskap får den troverdighet og tyngde. Våg å dele. Slik blir din bok unik.
Skap en ryddig oppbygning
Vær bevisst på hvordan du deler inn og bygger opp boka. Skap oversikt ved deler og kapitler, eller kanskje vil du kalle det noe annet, for eksempel trinn eller steg? Lag en tydelig vei gjennom innholdet som som fører leserne fram til målet.
Ha et tydelig mål
La det komme klart fram hva som er ditt mål. Ønsker du å inspirere, spre kunnskap, vekke følelser? Og hvorfor er dette viktig for deg? Vær tydelig når du deler hva som er ditt ønske for boka.