Bokverkets høstliste

Bokhøsten er her med mye spennende lesning i vente. Jeg har nettopp startet på romanen Lejlighedssange av Stine Pilgaard (Samleren). Den danske forfatteren debuterte i 2012 med Min mor siger som er en underholdende og velskrevet roman om kjærlighetssorg, nære relasjoner og minner. Lejlighedssange handler om en ung kvinne som nettopp har flyttet inn i ny leilighet sammen med sin kjæreste og som livnærer seg med å skrive horoskoper for ukeblader og sanger til ulike anledninger for de andre beboerne i borettslaget. Etter å ha lest noen sider kan jeg røpe at både språket og persongalleriet blomstrer, og den humoristiske snerten er på plass hos Pilgaard også denne gangen.

En annen dansk roman jeg gjerne vil ha med meg denne høsten er debutanten Ida Holmegaards Emma Emma (Forlaget Gladiator). Boken utkom i midten av august og har fått flere gode anmeldelser. Stikkord for handlingen er København, sommer og forelskelse, og avisen Politiken beskriver den som ”en perfekt doseret tivolitur.

 

Lars Saabye Christensen er aktuell med en ny, stor roman. Magnet (Cappelen Damm) er på nærmere 800 sider og handler om tid, kunst og skjønnhet, men i følge forlaget er den først og fremst en kjærlighetsroman. Jeg gleder meg alltid til å besøke Saabye Christensens poetiske univers og bli kjent med nye snublende helter.

 

Roskva Koritzinsky debuterte med novellesamlingen Her inne et sted i 2013. Boken fikk svært gode anmeldelser og ble nominert til Tarjei Vesaas debutantpris. Mitt inntrykk var en original og særpreget forfatterstemme som jeg har lyst til å følge med på videre. Med Flammen og mørket (Aschehoug), som kommer i slutten av denne måneden, går Koritzinsky over i romanformen.

 

I Erlend Loes roman Doppler fra 2004 vendte hovedpersonen Andreas Doppler ryggen til sivilisasjonen, forlot familien og flyktet ut i skogene. I 2005 kom oppfølgeren Volvo Lastvagnar, og i september kommer den tredje boken om Doppler. I Slutten på verden slik vi kjenner den forsøker Doppler å vende tilbake til familien, noe som skal vise seg ikke å bli så enkelt. Jeg regner med at dette er en bok som vil øke lesehøstens humrefaktor betraktelig.

Karl Ove Knausgård kalte Min kamp-prosjektet sitt ”litterære selvmord”, og på siste side i Min kamp 6 erklærte at han ikke lenger var forfatter. Heldigvis har ikke forfatteren holdt ord, og denne høsten er han klar med to romaner. Om høsten utkommer i september og Om vinteren i november. Dette er de to første bøkene i en serie på fire. De to siste kommer våren 2016. ”Han skriver om hverdagslige ting og alt fra tyggegummi til van Gogh. Og livet med familien og barna siver inn i tekstene”, uttalte markedssjef Silje Tretvoll under presentasjonen av Forlaget Oktobers høstbøker. Vekslingen mellom nærhet og dybde, det trivielle og det sublime, på en måte som skaper gjenkjennelse og gjør verket relevant imponerte og fascinerte meg ved Min Kamp-bøkene, og dette regner jeg med å få mer av i Knausgårds nye romanserie.

Jeg gleder meg til å lese – og til å dele mine tanker om disse utvalgte titlene utover høsten her på Bokverket. God bokhøst!

 

Legg inn en kommentarAvbryt svar