Hanne Ørstavik – inn mot kjernen

Hvis jeg skal beskrive Hanne Ørstaviks forfatterskap med noen få stikkord vil jeg velge ”språk” og “nære forhold mellom mennesker”. Hvordan skaper det språket vi bruker nærhet eller avstand i en familie eller et kjæresteforhold? Og hvordan henger de relasjonene vi er oppvokst med i oss og påvirker den identiteten og det livet vi skaper som voksne? Dette er sentrale spørsmål som også utforskes i Ørstaviks nyeste roman Hyenene. Det var en stund siden jeg hadde lest Ørstavik da jeg satte i gang med denne boken, og jeg var spent på hvilken retning forfatteren hadde beveget seg i. Jeg ble ikke skuffet da jeg oppdaget at retningen var innover, inn mot kjernen i selvet og dets refleksive arbeid for å skape sin fortelling, sin identitet.

Hanne Ørstavik debuterte med romanen Hakk i 1994.  Bøkene hennes har fått stor oppmerksomhet og skapt debatt, og Ørstavik har mottatt en rekke litterære priser. Hennes tiende roman Hyenene kom i 2011. Min omtale av boken finner du her.

Legg inn en kommentar Avbryt svar