Alt vi ikke har bruk for og Nesten for alvorlig: Frykten for lykken og flukten fra far

Alt vi ikke har bruk for av Linda Gabrielsen og Nesten for alvorlig av debutanten Mari Stokke-Bakken er utgitt på Gyldendal denne våren. Det er to romaner som har flere trekk til felles. Det handler om barndom og om hvordan to unge kvinner er blitt preget av forholdet til sin far. Connie, i Gabrielsens roman, opplevde at faren forlot henne og moren da hun var ti år. Helenas far, i Stokke-Bakkens bok, døde da hun var ni år gammel. I voksen alder har de begge problemer med å forholde seg til virkeligheten og til andre mennesker. Helena flykter inn i musikken, men det skal vise seg at ikke engang den er nok til å stanse hennes ferd mot bunnen. For Conni blir løsningen å skape seg en fantasiverden hvor hun kan tre inn i en rolle i stedet for å være seg selv. Frykten for å oppleve lykke og risikoen det kan innebære, er noe som preger begge de to hovedpersonene. Her anmelder jeg Alt vi ikke har bruk for og Nesten for alvorlig.

Legg inn en kommentarAvbryt svar